Upoznajte kuću
iz ugla autora

zanimljivi detalji O nastanku
ove jedinstvene arhitekture

Može se opisati kao jedno-etažni životni prostor, sagrađen oko postojećeg voćnjaka i zatečene bašte na strmom terenu.

Kuća je kvadratna u osnovi,  zamišljena kao ram spoljne dimenzije 16 metara i unutrašnje 9,6 metara, kojim je obeležen jedinstveni prostor za život. Čelična struktura je napravljena od profila dimenzije 80×80 milimetara postavljenih u rasteru od 3,2 metra u svim pravcima, čime je istražena noseća granica osnovnog materijala u konstruktivnom i strukturalnom smislu. 

Nivo poda objekta, na 262,20 metara nadmorske visine, obeležava novi horizont u topografiji bašte i postojećeg pada sa pogledom na prirodu i susednu šumu. Kuća oblikuje i obuhvata prirodu jasnim arhitektonskim obrisima i geometrijskom postavkom, čime stvara doživljaj spoljnog prostora u enterijeru i postavlja pitanje granice stambenog prostora.

Plan kuće je razvijen kao niz od četiri terase, svaka sa različitim podom i materijalnošću čime nude mogućnosti za različitu upotrebu i broj korisnika.

Kroz svoje performativne i pokretljive elemente, kuća menja razmeru i utisak celovitog korisničkog prostora – od prostora površine 50 metara kvadratnih do jedinstvenog otvorenog prostora od 156 metara kvadratnih. Granice ka otvorenom i prirodi su promenljive i uvek upitne zbog karaktera elemenata koji čine kuću – veliki stakleni front i zastori na južnoj strani i deset velikih vrata koja čine severni zid kuće. Enterijer kao jednoprostor omogućava da svaka od stambenih celina, kuhinja, trpezarija, dnevni boravak, kupatilo ili spavaća soba u trenutku korišćenja ispunjava i prisvaja celovit projektovani volumen.

Čelična struktura stoji na tri pažljivo pozicionirana oslonca. Jedan je u zemlji kod pristupne zone, a dva su betonski pejzažni monoliti različitih namena.

Jedan je baštensko stepenište koji na svom drugom kraju dobija dimenziju stuba, a drugi je ostava i kupatilo za baštu. Betonski oslonci omogućavaju da teren neprekidno nastavi oko i ispod kuće, stvarajući dodatnu terasu na tlu.

 Svaki deo kuće ima svoju strukturalnu ulogu, ili kroz težinu ili kroz lakoću na predviđenim mestima, kako bi celovita struktura bila u ravnoteži i omogućila željene prepuste uz minimalne oslonce. Kuća je izgrađena uz pomoć lokalnih resursa u radionicama koje se nalaze u neposrednom okruženju.

Vlasnik kuće, inače rukotvorac, meštar, zanatlija, koji se bavi izvođenjem i sanacijom enterijera, pozvao je TEN...

…da uz razgovor sa njim osmisle, razviju i sagrade kuću prateći tržišne standarde materijala i izdvojene resurse. Vodilja projekta je bliska saradnja izvođača i projektanata na svakom detalju i spoju kako bi se pokazao drugačiji proces od očekivanog – cilj nije samo da se dostavi završen proizvod vlasniku, već da ga uključi u proces izrade kuće i odluke o održavanju i dugotrajnosti, kao budućeg korisnika prostora.

Copyright. Avalahouse.com
2020. All rights reserved.

KONTAKT:

+381 69 787 391

ADRESA:

Kragujevacki put 160, Beograd

Pronadjite nas na mapi

Zainteresovani ste da provedete vikend u kući na Avali?

Kontaktirajte nas sa detaljima o zahtevu. 

Dobro došli!